کاشان نیوز: عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: در هر ۶ثانیه یک نفر براساس دیابت در جهان جان خود را از دست میدهد.
دکتر مظفری در گفتوگو با وب دا، به مناسبت ۱۴نوامبر روز جهانی دیابت، با بیان اینکه امروز چهار گروه بیماری غیرواگیر شامل بیماریهای قلبی ـ عروقی، سرطانها، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت مهمترین علل مرگ و میر و ناتوانی بشر هستند، افزود: ۱۱درصد کل هزینههای بهداشت و درمان جهان صرف درمان دیابت یا عوارض آن میشود.
به گفته وی، سن بالاتر از ۴۵ سال، چاقی بهویژه چاقی شکمی، داشتن والدین، توارث،ورزش کمتر از دو بار در هفته و بالابودن فشار و چربی خون از عوامل خطرساز ابتلا به دیابت است.
فوقتخصص غدد دانشگاه با اشاره به اینکه دیابت بهعنوان بزرگترین اپیدمی قرن، بیشترین افزایش را در کل جهان داشته، ادامه داد: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی و فدراسیون جهانی دیابت، در حالیکه تعداد بیماران دیابتی در سال ۲۰۰۰میلادی کمتر از ۲۰۰میلیون نفر بوده است؛ این عدد در حال حاضر به ۳۸۲ میلیون نفر رسیده و پیشبینی میشود در سال ۲۰۳۵ به عدد باورنکردنی ۵۹۲ میلیون نفر برسد.
مظفری با بیان اینکه حدود پنج میلیون نفر مبتلا به دیابت در ایران وجود دارد که بیاطلاعی آنها منجر به عوارض دیررس میشود و هزینه سنگینی را به نظام سلامت تحمیل میکند، گفت: امروزه زندگی پر استرس، کمتحرکی و مصرف غذاهای پر کالری با ارزش غذایی اندک، سبب چاقی مفرط میشود که خود از دلایل اصلی ابتلا به دیابت است.
عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه روند روبه افزایش چاقی کودکان سبب افزایش شیوع و کاهش سن ابتلا به دیابت نوع ۲ شده است، تاکید کرد: در برخی از کشورها از جمله امریکا، طی بیست سال اخیر، شیوع دیابت افزایش بیش از ۱۰ برابر داشته است. کشور ما نیز مستثنی از این موضوع نیست و متأسفانه، افزایش شیوع چاقی در بین کودکان، زنگ خطر ابتلای آنها به دیابت نوع ۲ را به صدا درآورده است.
به گفته وی در دیابت نوع یک بدن یا انسولین تولید نمیکند و یا اینکه انسولین کم تولید میکند و فقط ۵-۱۰ درصد دیابتها از نوع یک هستند و بیشتر در کودکان دیده میشود و در دیابت نوع دو بدن مقداری انسولین تولید میکند ولی سلولها به انسولین پاسخ نمیدهند و در حدود ۹۰-۹۵ درصد دیابت از نوع دو میباشد که بیشتر در مردان بالای ۴۰ سال که چاق هستند دیده میشود.
بیخبری میلیونها نفر از مردم از ابتلا به دیابت
عضو هیات علمی دانشگاه، تکرر ادرار با افزایش حجم ادرار زیاد، خشکی دهان و تشنگی بیش از حد، احساس ناگهانی خستگی، کاهش وزن بدون دلیل و تاری دید را از علائم دیابت نوع یک عنوان کرد و با بیان اینکه دیابت نوع ۲ به آهستگی ایجاد شده و علائم کمتری نیز ایجاد میکند، ادامه داد: معمولا هنگام تشخیص دیابت نوع ۲، به طور متوسط ۵ سال از ابتلا به این بیماری میگذرد. در شروع، علائم شبیه دیابت نوع ۱ است ولی چون به آهستگی ایجاد میشود معمولا توجه بیمار را به خود جلب نمیکند.
دکتر مظفری تاکید کرد: احساس سوزش و مورمورشدن در دستها و پاها، تاخیر در التیام زخمها و بریدگیها، عفونتهای ادراری و ناتوانی جنسی از سایر علائم دیابت نوع ۲ میباشد.
وی اظهار داشت: چون تشخیص علائم دیابت نوع ۲ مشکل است، معمولا این بیماری در آزمایشات چکآپ و یا دورهای تشخیص داده میشوند. درصد قابل ملاحظهای از مردان که به علت ناتوانی جنسی مراجعه میکنند، پس ار بررسی مشخص میشود که دارای بیماری دیابت نوع ۲ هستند که از وجود آن مطلع نبودهاند. گاها قند خون بیمار بالا است ولی هنوز معیارهای دیابت را ندارد که به آن حالت پیش-دیابت میگویند.
وی، با اشاره به قابل درمان بیماری دیابت اظهار داشت: درصد قابل توجهی از این بیماری با کنترل قند خون و اصلاح سبک زندگی قابل پیشگیری است. حفظ وزن طبیعی بدن و پیشگیری از افزایش وزن، ورزش و تحرک فیزیکی کافی، عدم مصرف دخانیات و رژیم غذایی سالم نقش مهمی در کاهش ابتلا به دیابت دارد.
دیدگاه شما