کاشان نیوز: سیلک، با قدمت بیش از ۷۵۰۰ سال بهعنوان یکی از مهمترین خاستگاههای تمدن بشری همواره در محافل علمی و باستانشناسی ایران و جهان مورد توجه بوده و هست. استمرار ۵ هزار سال سکونت باعث شده است تا سیلک به عنوان معیاری برای ارزیابی دیگر سایتهای باستانی قرار گیرد.
محسن جاوری -باستانشناس- به مناسبت سالروز هشتادوپنجمین سالروز ثبت سیلک در فهرست آثار ملی تاکید کرد: در محوطه سیلک، شش دوره فرهنگی متمایز را میتوان مشخص کرد که عبارتند از:
۱) دورههای اول و دوم، که آثار و بقایای آنها را در تپه شمالی میتوان مورد مطالعه قرار داد و به بیش از ۸ هزار سال قبل مربوط میشوند.
۲) دورههای سوم و چهارم، با بقایایی در تپه جنوبی
۳) دوره پنجم با بقایای آن گورستان «الف»
۴) دوره ششم با بقایای گورستان «ب».
نخستین ساکنان سیلک در حدود ۷۵۰۰ سال پیش (هزاره ششم قبل از میلاد) در محل تپه شمالی ساکن شدند و آخرین گروه از خارج از منطقه در حدود ۳ هزار سال پیش به سیلک وارد شده و اموات خود را در گورستان «ب» دفن کردند. تاریخ بنیاد تپه شمالی به نیمه دوم هزاره پنجم ق. م و تاریخ تپه جنوبی به ربع دوم هزاره چهارم ق. م میرسد.
به نظر سرپرست محوطه باستانی سیک: بر اساس حفاریهای دو هیئت فرانسوی به سرپرستی پرفسور «رومن گیرشمن» و هیئت ایرانی به سرپرستی دکتر «ملک شهمیرزادی» تا به امروز نتایجی از دورههای فرهنگی سیلک و سیر تحولی و تکاملی آنها به دست آمده است که هر یک از این ادوار شش گانه فرهنگی ویژگیهای خود را دارند که آنها را از یکدیگر متمایز مینماید.
رئیس اداره میراث فرهنگی کاشان سیلک یکی از کهنترین و مهمترین مراکز استقرار بشر در فلات مرکزی ایران دانست و اذعان داشت: آثار تاریخی به دست آمده از محوطه باستانی سیلک یادآور خاطره بیش از ۵ هزار سال سیر زندگی و تمدن در منطقه است.
مدیر گروه گمانهزنی سیلک تصثریح کرد: بررسی آثار بهدست آمده از کاوشهای سال ۱۳۸۸ در بخش شمالی این محوطه قدمت لایههای اولیه تمدن سیلک را به بیش از ۸ هزار سال قبل مرتبط نموده است. نخستینبار هئیتی فرانسوی به سرپرستی «رومن گریشمن» در حدود سالهای ۱۳۱۲ هجری شمسی در سیلک به کاوش و حفاری پرداختند و با بهدست آمدن آثار و اشیاء سفالی و فلزی از دل تپهها به نتایج شگفتانگیزی دست یافتند و اهمیت این منطقه را در سیر تمدن بشری به جهانیان آشکار ساختند.
این اثر با ارزش تاریخی شامل دو تپه شمالی و جنوبی و گورستانهای الف و ب به شماره ۳۸ در ۲۴ شهریورماه ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی کشور ثبت گردیده است.
دیدگاه شما