کاشان نیوز-حسین حنطهای*: هنگامیکه صحبت از تاریخ و تمدن میشود کمتر جهانگرد و باستانشناسی است که از نام کاشان بگذرد. اکنون در نظر نیست تا گزارش تحقیقاتی درباره کاشان بگوییم.
بارزترین گفتهها درباره کهنترین زیگورات موجود در بینالنهرین توسط رومن گیریشمن باستانشناس معروف بیان شده است. اولین مرکز ذوب فلز، تمدن و شهرنشینی متعلق به ساکنان موجود در سیلک کاشان بوده است. او که در سالهای ۱۳۱۰ تا ۱۳۱۵ تحقیقات دامنهداری در تپههای سیلک انجام داد نتایج بسیار مهمی را منتشر کرده است.
به نقل ابنبطوطه مردم کاشان هر صبح جمعه بالباس و همراه با سلاح و قلبی آکنده از ندبه و آه و آمادگی به استقبال امام زمان خود میشتافتند.
به نقل از مؤلف کتاب «النقض» زمانی که برخی از مناطق بزرگ تختگاه سفیانیها بود کاشان پایگاه اصلی تشیع و مرکز تجمع محبان اهلبیت بود.
دیگر نمیگویم که جهانگردان اروپایی که در پنج قرن اخیر به کاشان آمدهاند درباره آبادانی و رونق اقتصاد و کشاورزی، تاریخ و تمدن و هنرمندان این دیار چه گفتهاند.
اینها مقدمهای است برای بیان دردها و آلام بیپایان این قطعه از خاک کشور که نهتنها در طول تاریخ مورد هجوم بیگانگان قرارگرفته است بلکه امروز هم مورد بیمهری و هجوم مدرن واقعشده است.
کاشان در طول تاریخ آماج حملات اقوام و قبایل مختلف قرارگرفته است که تجاوز بیرحمانه ترکمانان، مغولها و محمود و اشرف افغان برجسته تراست اگرچه در اواخر قرن سیزدهم هجری و در اثر ضعف و سستی حکام قاجار نایب حسین و اولاد و امجادش جنایات زیادی رقم زدند.
کاشان نهتنها در دوره پهلوی مورد بیمهری قرار گرفت بلکه علیرغم تمام خدمات و پایداریهایش برای اسلام و انقلاب و تقدیم بیش از ۱۷۰۰ شهید و هزاران ایثارگر و آزاده و جانباز هیچگاه در چهل سال اخیر به آنچه استحقاق دارد نرسیده است.
امروز کاشان دارای ظرفیتها و توانمندیهای بالایی است که مجموعه شاخصهایش فراتر از حداقل ۱۵ استان کشور است؛ اما بهراستی ما کجا قرار داریم. مسئولان محلی و استانی در چه فکری هستند.
کاشان روزگاری تأثیرگذارترین منطقه در کشور بوده است و در شروع مجالس قانونگذاری از سال ۱۲۸۰ دو کرسی نمایندگی در مجلس شورای ملی داشته است و در کمال تأسف باید بگوییم که امروز کاشان با جمعیتی بالغبر ۴۰۰۰۰۰ نفر نمایندهای در مجلس شورای اسلامی ندارد درحالیکه شهرستانهایی همچون نطنز، اردستان، دلیجان، محلات و دهها شهر دیگر با جمعیتی حدود چهلتا پنجاههزار نفر یک نماینده مستقل در مجلس دارند.
این درحالیکه است که کاشان با توجه به شاخصهای جمعیتی باید دو نماینده در مجلس داشته باشد.
کاشان از دوران شاه مورد بیمهری قرار گرفت و بخشهای زیادی از آن جدا شد و دولت استخوان درون زخمهای این دیار ولایتمدار گذاشت و نسبت به ایجاد تفرقه اقدام کرد. بهطوریکه این رویه تا به امروز ادامه دارد.
کسی با استقلال آران و بیدگل بهعنوان مرکز شهرستان مخالف نیست. ما با داشتن یک نماینده مستقل برای این منطقه مخالف نیستیم و قطعاً نسبت به اردستان و نطنز استحقاق بیشتری دارد؛ اما امروز چه بلایی بر سر کاشان میاید.
دستان چه کسانی پشت خطوط مرزی کاشان و آران و بیدگل است. چه اتفاقی قرار است بیفتد. زیرپوست شهر چه میگذرد. مگر میشود با تاریخ و تمدن شهری کهن بازی کرد و آن را از بین برد. متأسفانه باید بگویم این استخوانهای درون زخم در شمال و جنوب و غرب و شرق کاشان وجود دارد؛ و اکنون داستان شهر کاشان داستان گوشت قربانی شده است.
هنوز مشکلات کاشان با نطنز و نراق و میمه حلنشده است درحالیکه امروز شاهد دستهایی هستیم که پروندههای ثبتی کاشان را به آران و بیدگل میفرستند و اتفاقاتی که در سکوت و بیخبری انجام میشود نهتنها دردناک است بلکه جفایی بزرگ به کاشان و تاریخ و مردمانش است.
با ایجاد فرمانداری مستقل در آران و بیدگل در اقدامی غیر کارشناسی مرز این دو شهر با توافق فرمانداران وقت ریل راهآهن تعیین گردید و بحران بزرگی برای کاشان به وجود آورد که هیچگاه حل نشده است.
از طرح بینتیجه استان کاشان که بگذریم مشاهده میکنیم طی هشت سال اخیر نهتنها مشکلات مرزی کاشان حلنشده است بلکه اسناد زمینهای حوزه جغرافیایی کاشان از شهرک امیرکبیر و سایپا و زمینهای اینطرف ریل آهن در حوزه شهری تا مشکات به دستور رئیس ثبت استان به ثبت آران و بیدگل واگذارشده و یا در حال واگذاری است و این اقدامی عجیب و جفایی بزرگ به مردم کاشان و آران و بیدگل است.
حال سؤال این است چرا این کار صورت میگیرد و پشتصحنه چه اقدامات چه کسانی هستند. سالهاست که ارتقاء کاشان به یک استان مستقل بهعنوان یک مطالبه مردمی مطرح است. خواستهای که برای شهرهای همجوار بیتفاوت بوده و اثری نداشته و ندارد.
مسئولان اجرایی کاشان بهحکم مسئولیت کاری نمیتوانند بکنند و محکومبه سکوتاند و استاندار اصفهان در هر دوره بهویژه لابی قوی در استان صد درصد مخالف استقلال کاشان است و به هر طریقی بتواند کارشکنی میکند چراکه طعمهای بزرگ و لقمهای چرب و نرم و ارزشمند از دست استان خارج جدا شدن میلیونها مترمربع از اراضی کاشان نهتنها مشکلات زیادی برای کاشان و مردم آن ایجاد میکند بلکه درآمدهای ناشی از مالیات بر ارزشافزوده از حوزه شهری کاشان خارجشده و شهرداری کاشان قادر به ارائه خدمات کامل نخواهد به شهری به وسعت و نیاز کاشان نخواهد بود.
نکته دیگر اینکه بسیاری از مزارع پشت خط آهن در حوزه کاشان است و اکنون مسئولان آرانی تا بدانجا پیش رفتهاند که در حال تملک اراضی مزارعی هستند که هزاران سال است جز کاشان بوده و اسناد آن در اداره ثبت کاشان موجود است.
نامهنگاریهای مکرر فرماندار آران و بیدگل و اداره ثبتاحوال این شهرستان به اداره کل ثبت استان موجب شگفتی و تأسف است.
گویا کاشان اسراییل است. درخواستهای مکرر برای تحویل اسناد مزارع یحییآباد و صفیآباد و مزرعه نو و عیسی آباد و اقبالیه و مزرعه صدر و غیاث آباد و باقرآباد و جعفرآباد و اراضی صالحآباد واقع در انتهای خیابان کارگر فاجعه و ظلم و خیانت بزرگی به کاشان و مردمانش است.
مجموع این اراضی ۱۳٫۰۰۰٫۰۰۰ مترمربع است. از اینکه بگذریم در حوزه جغرافیایی کاشان با نطنز حداقل ۱۵۰۰ هکتار مترمربع از زمینهایی که سایت شهید احمدی روشن در آن احداث شده است بر اساس درخواست غیرمنطقی مسئولان نطنز در دالان واگذاری به نطنز است.
اگر که همه ایران سرزمین اسلام و شهیدان و پایگاه سربازان ولیعصر است اما چرا در طول تاریخ و دوران کنونی این اتفاقات فقط برای کاشان رخ میدهد و اینکه مدیر ثبت استان همزمان با انتخابات چنین رویکردی اتخاذ کرده جای سؤال است و باید مردم خاصه مسئولان شهری و شورای شهر کاشان با تأمل و حساسیت فراوان آن را بررسی و مورد پیگیری قرار دهند.
البته مردم به وظیفه خود عمل کرده و برای حل این مشکلات اساسی از طریق مبادی ذیربط پیگیری خواهند نمود. حال باید دید واکنش مسئولان اجرایی بهویژه فرماندار ویژه کاشان، نماینده مجلس و بزرگان و معتمدان در خصوص این مسائل حساس و مهم محلی چیست.
در بخش بعد با استنادات بیشتری این موضوع را مورد واکاوی قرار خواهیم داد.
مدیر اسبق اداره آموزش و پرورش کاشان
جلل خالق از این خلایق مزرعه نو و ملا حبیب وکلا پشت خط مرزی بین دو شهرستان ریل اهن بوده که از دوره قبل از انقلاب معرفی شده قرار دارد تا چه زمانی از اصفهان لو لو درست میکنید و در تنور تفرقه هیزم می افکنید چه عکس العملهایی باعث شد شهرستان اران و بیدگل شکل بگیرد و فرزند این خانه (کاشان)خود را فراری دهد و هر روز دامنه فراریان این پیکره بیشتر میشود ایا همسایه مترقی برای یه محله نمیتونه خوب باشه یا اینقدر ضرر داره که فقط خواص میدانند ایا تا قم نباید شاهد شکل گیری شهری چهار گستره ازجهات جغرافیایی باشیم و هنوز مثل قرون قبلی در جهت جاده اصفهان قم گسترش یابیم و همه چیز در کاشان و در مرکز ان تجمع کنه اعم از بیماریتان و مراکز خری و فروش و شهرای اطراف از داشتن یه مرکز بهداشت مجهز محروم باشه و زباله های بیمارستانی در منطق شهری شهر دیگر رها بشه فکر میکنید مشکل خط مرزی فقط معظل و لا ینحل همچون مرگ و زندگی خواهد بود.؟ای وای از این نگرشهای قومی در دنیای امروزی
سلام همون عزیزانی که چاله زباله را به یگزار ابو زید اباد منتقل کردند خلف مبارکشان در همان راستا فعال اند و کاشان یا سایر شهر ها را جزایر جداگانه منفرد و بدون وابستگی میبینند خدمت رسانی میکنند
سلام متاسفم برای نویسنده این مطلب با این طرز فکر، ایشان چندسال سکان آموزش و پرورش کاشان را در اختیار داشته، بااین طرز فکر اونجا ر ا اداره کرده؟ ایشون تفاوت اداره ثبت اسناد وثبت احوال را نمیدونه چیه؟ اونوقت دلسوزی میکنه، این فرد میخواسته واقعا نماینده مردم کاشان و آران و بیدگل بشه؟