کاشان نیوز-علی خالوئی*: روز ۲۲ اسفند به دعوت فرمانداری ویژه کاشان به نشست خبرنگاران شهرستان کاشان با حضور «کمیتههای سفر و گردشگری» شهرستان دعوت شدم.
فرماندار محترم و دبیران کمیتههای مرتبط با گردشگری شهرستان از برنامهها و تمهیداتی «تسهیلات سفرهای نوروزی» که برای میهمان شهرستان کاشان داشتند، اعداد و ارقام طویلی از گزارشهای عملکردهای سازمانی خود ارائه نمودند.
سخنانی از امنیت جادهای، بهداشت، تهیه و تولید هشتاد هزار نقشه چاپی کاشان، همکاریهای مشترک با استان قم در جادههای گردشگری مرنجاب و تهیه بالگرد و نرمافزارها و اپلیکیشنهایی که در طول ایام نوروز ۹۸ قرار است بهعنوان «تسهیلات بخش مدیریتی کاشان» ارائه شود، در حدود دو ساعت ارائه گردید.
در این وانفسا که جان صنعت گردشگری و طبیعتگردی به نفسنفس افتاده است یک سؤال از کارگروه گردشگری و ستاد تسهیلات نوروزی کاشان داشته و دارم. درخواست نمودم اگر مقدور نشد در این نشست، در آینده نهچندان دور لطفاً جوابگوی این سؤال باشند.
و اما سؤال را با مقدمه کوتاه ذیل عنوان نمودم.
جناب آقای فرماندار محترم، اعضای محترم کارگروه فعال در حوزه گردشگری، مستحضرید، از سال ۱۹۹۲ که در «ریودوژانیرو» بیش از ۱۵۰ کشور جهان تحت عنوان «اجلاس زمین» دورهم نشستند و بزرگترین «اجلاس جهانی» تا آن سال را تشکیل دادند، یک لغت وارد ادبیات جهانی گردید، «پایدار».
در حوزه محیطزیست که حقیر دستی بر قلم دارد، بسیار از این لغت در کنار «توسعه»، تحت عنوان «توسعه پایدار» و «آمایش سرزمین» بهره برده و نگاشتهام.
ولی از زمانی که به حوزه «لیدری طبیعتگردی» و «اکوتوریسم» وارد شدم، متوجه شدم «گردشگری پایدار» نیز ازجمله اصولی بسیار مهم و سترگی است که در اجلاس زمین در برزیل به آن پرداختهشده است.
جنابان محترم، آیا چه میزان از افق «گردشگری پایدار» در شهر تمدن کاشان برنامهریزیشده و قابل حصول است؟
در «صنعت گردشگری» مدرن جهان، دیگر افزایش تعدد گردشگر، دیرزمانی است که شاخصی بر موفقیت این صنعت محسوب نمیشود. ملاک موفقیت در این صنعت رعایت دقیق اصول دهگانه ذیل گردشگری پایدار آمده است.
ناگفته معلوم است که گردشگر و گردشگری دارای تعاریف خاص خود است، یکی از مهمترین فاکتورها در این تعریف زمان «اقامت» یا «شب خوابی» یا «شبمانی» در مقصد است، لذا موفقیت در این صنعت نیست مگر رعایت دقیق فصول دهگانه ذیلِ «گردشگری پایدار».
کارشناسان این صنعت معتقدند، برای کاشان، گردشگری خارج از نوع پایدارش، «اتلاف سرمایه»، «اتلاف منابع» اعم از «آب، خاک و گیاه»، «افزایش و تولید پسماند» و «اتلاف هزینههای مدیریت شهری» ست!
در باغهای جهانی مشابه «باغ جهانی فین»، یا آثار طبیعی همچون ژئوپارکها، عموماً رزرواسیونهای گردشگری سه تا پنجساله برنامهریزی میشود و دلیل آن حفاظت از منابع عنوان میشود. در شرایط کنونی این صنعت، افزایش و تعداد فراوان گردشگر که از علوم گردشگری از آن بهعنوان بعضاً «گردشگری سیاه» نام میبرند، افتخار که نیست، قطعاً نتیجهای نیز بهجز «تخریب و فرسایش» ابنیه تاریخی و قدیمی ماحصل «مردمان تپههای سیلک» نخواهد بود!
بهعنوان فردی که دل در گروه سرزمینش دارد و ماندگاری منابع و افزایش ثروت مردمانش برایش ارزشمند ست، تقاضا دارد، لطفاً رویکرد سال ۹۸ تان حصول و نیل به اصول دهگانه ذیل «گردشگری پایدار» باشد.
و واپسین کلام اینکه جناب فرماندار، شما از منظر «گردشگری پایدار» چه نمرهای به شهر کاشان میدهید؟
* دبیر صفحه زیستبوم نشریه «کاشان امروز»
*فعال حوزه اکوتوریسم و گردشگری طبیعت
دیدگاه شما