جنگ هفتاد و دو ملت همه را عذر بنه چون ندیدند حقیقت ره افسانه زدند
در دین مبین اسلام تعدد مذاهب و به تبع آن وفور نظریات و دیدگاهها و روشها به اندازهای است که اگر کسی مدعی اشراف به تمامی آنها شود غالی دانسته خواهد شد. و چنانچه کسی مدعی شود که تنها دیدگاهی که وی متبع و عامل به آن است اصلیترین و عالیترین است نوعی تنگنظری و خودمحوری را تداعی خواهد کرد و از جامعه اسلامی و حتی بشری منزوی خواهد شد.
و از جهتی نیز تاکیداتی همچون «لاَ إِکْرَاهَ فِی الدِّینِ» و « لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ » و …در قرآن کریم نشان از عدم جواز اجبار در اسلام برای تدین و تعبد است.
و متاسفانه بیانصافی عدهای از محققین خارجی و جهل و تعصب بعض معتقدین اسلامی همچون طرفداران «سلفیگری» و «طالبانیسم» و نیز «متحجرین» دیگر مذاهب اسلامی باعث این قضاوت ناعادلانه شدهاست که دین اسلام مروج خشونت معرفی شود. و تاسف بیشتر اینکه توسل به خشونت توسط عدهای از دینمداران نادان به منظور ترویج و تبلیغ دین، چهره اسلام را در انظار جهانیان مشوه نموده و به تقویت این دیدگاه غیرعادلانه دامن زده است.
در این میانه اما، در اولین روز هفته جاری سعادتی نصیب شد و فرصتی فراخ دست داد تا در معیت سردبیر خوشذوق و محقق «کاشان نیوز» آقای «عباس شافعی» و با لطف و همت شاگرد برجسته «حضرت آیت اللهالعظمی محمدرضا نکونام» آقای «محمدعلی خرمی» که عضو تحریریه کاشان نیوز نیز هست جرعهای رحمانی، کمیاب و کیمیا صفت از چشمهای فیاض و باصفا بنوشم. لذا بر این شدم که به رسم هدیت از این سفر روحانی همراهان کاشان نیوز را در این مائده شفابخش شریک گردانم.
از اسلام رحمانی، آنچه در کتابها خوانده و شنیده بودم در پیری دیدم فرزانه، که عمر خود را صرف تحقیق و تتبع برای شناخت و انتشار و معرفی رحمانیت دین اسلام نموده است. بدون اینکه کسی را منع نموده و حذف کند. و تنها معرفی و برجسته کردن ظرفیتهای واقعی و اصیل اسلامی را سرلوحه تلاشها و تحقیقات و تعلیمات خود قرار داده است.
آیتاللهی که اصل دین را برای خدمت و هدایت بشر و هدیتی از خداوند میداند برای راحتی و آسایش بشر، نه اینکه دین را برای خدمت به خداوند با تفسیری مشقتبار و سخت چهره برای تعب و رنج بنی بشر عَلَم نماید، انسانمداری این فقیه عالیقدر آنچنان پر جذبه بود که ذهن را به مرز ناباوری میکشانید.
بر خلاف توبه فرمایانی که خود توبه کمتر میکنند، آیتالله در زندگی، ساده زیستی را انتخاب کرده است و برای پذیرایی از ما خود چایی دم کرده و پذیرایی ساده ای کرد. صداقت و سادگی در رفتار با اطرافیان حکایت از التزام و عاملیت ایشان به مواضع ومواعظ و روایات مندرج در بیش از 700 کتابهایی که مرقوم نموده اند دارد.
عالمی عملگرا و متتبع و صادق، که من تعمد دارم بر خلاف دیگران که ایشان را نوگرا و مدرن می دانند شخصی اصیل، ناب و معتقد به تعالیم اصلی و قدیم اسلامی بدانم. تعالیمی که از بدو خلقت آدم آغاز شد و در ادامه ادیان آسمانی تکمیل و تصحیح و با ظهور دین اسلام به کمال رسید.
مواضع ایشان مبتنی بر اصول ناب و اصیل و واقعی اسلامی است که احکام بر محور مصالح و شرایط روز سِیر مینماید، وشاید بتوان ایشان را در دیدگاهها و احکام نوگرا و نواندیش و مدرن دانست، نه در اصول و اصل موضوعات دینی، همانگونه که وی ملبس به لباس روحانیت سنتی است اما در دفترش ردیفی از کامپیوترهای مدرن تعبیه شده است وخود ایشان با استفاده ازلبتاپ، تبلت و توصیه به آموزش اینترنت سعی در آموزش طلاب وتجهیز ایشان به علم روز دارد.
مهم تر این که معظم له درظاهر، لحنی ملیح اختیار کرده است، روشی مهربانانه و زبانی لیَن، و درباطن معتقد به آزادی اندیشه و عقیده است فارغ از تحکم و اجبار.
آیتالله محمدرضا نکونام، مخالف محدودیتهای عقیدتی است، ایشان از یکسان سازی عقیدتی و فکری جامعه که نتیجهاش محدود شدن حقوق و آزادی شهروندان است انتقاد میکند. و در پاسخ به سوالی در مورد تحدید حقوق شهروندی به نام دین، از شاهد مثالی برای هرس کردن شمشادهای خیابانها بهره میگیرد و انتقاد میکند که هرس یک شکل و یکسان شمشادهای خیابانها هم از نظرروانشناسی نشانه خوبی نیستند چه رسد به اینکه بخواهیم عقاید و تفکرات آحاد جامعه را یکسویه و یک شکل کنیم.
موضوع گفتگو بسیار متنوع و متعدد بود اما خوش رویی و پاسخهای فیالبداهه و عمیق ایشان زمانی نزدیک 4 ساعت را به کوتاهی ثانیهها بدل کرد.
مدتی که در محضر مشارالیه سپری شد من در طیران ذهنی، سعی کردم بین روحانیون جامعه مقایسهای با ایشان انجام دهم، در تمام مدت شعری از مولانا جلال الدین در ذهن من تداعی شد:
همه را بيازمودم ز تو خوشترم نيامد
چو فرو شدم به دريا چو تو گوهرم نيامد
دیدگاه شما