اول اردیبهشت سالروز جاودانگی «سهرابسپهری»
-علی مصلحی-
«سهراب سپهری» در سال ۱۳۰۷ در کاشان به دنیا آمد، دورهٔ ابتدایی را در دبستان خیام و متوسّطه را در دبیرستان پهلوی گذراند، و پس از فارغالتحصیلی در دورهٔ دوسالهٔ دانشسرای مقدماتی پسران، به استخدام ادارهٔ فرهنگ کاشان درآمد.
در شهریور ۱۳۲۷ در امتحانات ششم ادبی شرکت نمود و دیپلم دوره دبیرستان خود را دریافت کرد. سپس به تهران رفت و در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران به تحصیل پرداخت.
سپهری در سال ۱۳۳۰ نخستین مجموعهٔ شعر نیمایی خود را به نام «مرگ رنگ» منتشر کرد. در سال ۱۳۳۲ از دانشکده هنرهای زیبا فارغالتحصیل شد و نشان درجه اول علمی را دریافت کرد. در همین سال در چند نمایشگاه نقاشی در تهران شرکت نمود و نیز دومین مجموعهٔ شعر خود را با عنوان «زندگی خوابها» منتشر کرد.
در آذر ۱۳۳۳ در ادارهٔ کل هنرهای زیبا (فرهنگ و هنر) در قسمت موزهها شروع به کار کرد و در هنرستانهای هنرهای زیبا نیز به تدریس میپرداخت.
وی به فرهنگ مشرق زمین علاقه خاصی داشت و سفرهایی به هندوستان، پاکستان، افغانستان، ژاپن و چین داشت. مدتی هم در ژاپن زندگی کرد.
از مهر ۱۳۴۰ نیز شروع به تدریس در هنرکدهٔ هنرهای تزئینی تهران نمود. پس از این سهراب با حضور فعالتر در زمینه شعر و نقاشی آثار بیشتری آفرید و راه خویش را پیدا کرد. وی با سفر به کشورهای مختلف ضمن آشنایی با فرهنگ و هنرشان نمایشگاههای بیشتری را برگزار نمود.
سهراب هنرمندی جستجوگر، تنها، کمالطلب، فروتن و خجول بود که دیدگاه انسان مدارانهاش بسیار گسترده و فراگیر بود. از اینرو آثار وی همیشه با نقد و بررسی همراه بودهاست.
از سهراب سپهری، یک مجموعه کمحجم نثر با عنون «اتاقآبی» و یک مجموعه از چندین دفتر شعر با عنوان «هشتکتاب» و تعداد قابل توجهی نقاشی در فرم و سبکی خاص و ویژه باقی مانده، که در بعضی از موزههای معتبر هنری از آنهانگهداری میشود.
اگرچه سپهری سفارش کرده بود که جنازهاش در «گلستانه» مزرعهای در نزدیکی روستای چنار کاشان به خاک سپرده شود، اما دوستان نزدیک او از بیم تخریب مزار توسط سیل، جنازه او را در صحن امامزاده «سلطانعلیبن امام محمد باقر»، واقع در مشهد اردهال دفن نمودند.
همایش ما هیچ ما نگاه - الان جایش خالی است- اين همايش گلافشاني آرامگاه سهراب با عنوان «80 شاخه گل براي 80سالگي سپهري» آغاز شد و در ادامه با بازديد از باغچنار، محل زندگي سپهري و تنها خانهاي كه از خانههاي اين شاعر و نقاش باقي مانده است، ادامه يافت. مهدي قرچهداغي با عنوان «سهراب به روايت خانواده»، احمد سميعي گيلاني با عنوان «سپهري شاعر و نقاش؛ ترجمان وحدت هنر»، علي دهباشي با عنوان «سهراب سپهري آنگونه كه من شناختم» و محمد راستگو با عنوان «ما هيچ ما نگاه» سخنران داشتند. در روز دوم برنامه، نشست فرهنگستان هنر برگزار ميشود و افرادي چون: جلال سلطاني كاشفي با موضوع «نگاه شاعرانهي سهراب در پهنهي بوم نقاشي»، سهراب هادي با عنوان «خيال و الهام در آثار سهراب سپهري»، نگين تحويلداري با عنوان «سهراب سپهري؛ طراحي سكوت، نگارش كلام» و رحمان احمدي ملكي با موضوع «نمادگرايي و بيان؛ اشارهاي در آثار سهراب سپهري» سخنراني كردند. روز سوم همايش (چهارشنبه) در نوبت صبح، كارگاه شعر محمود معتقدي برگزار ميشود و در بعدازظهر، محمدابراهيم جعفري با موضوع «هنر آموختن»، محمود معتقدي با موضوع «هم واژه، هم سپيد»، سپيده مسعود با عنوان «طبيعت، معماري، شعر و شعر سپهري» سخنراني داشتند. ، محمدرضا اصلاني و زاون قوكاسيان و يونس تراكمه هم كارگاه سينما و ادبيات داشتند. « همچنين در حاشيهي اين همايش، تئاتر «سهراب» به كارگرداني علي دارميزاده از سوي گروه تئاتر كاج اجرا شد. همايش پنجروزهي «ما هيچ ما نگاه» با همياري فرهنگستان زبان و ادب فارسي، فرهنگستان هنر، مركز هنرهاي تجسمي و كانون انديشهي جوان سپهري در مجموعهي فرهنگي - اقامتي خانهي تاريخي احسان كاشان برگزار شد. http://www.facebook.com/pages/%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D8%AA%D8%A7%D8%B1%D9%8A%D8%AE%D9%8A-%D8%A7%D8%AD%D8%B3%D8%A7%D9%86-%D9%83%D8%A7%D8%B4%D8%A7%D9%86/154176367925908#!/photo.php?v=1579236282423
ضمن تشکر از علی عزیز...... علی جان ..... جای مطالب هنری در این سایت رو خالی دیدم.....در شان کاشان ، شهری با این غنای فرهنگی و هنری نیست .....