کاشان نیوز: آیتالله سید محمد یثربی در نشست خبری با خبرنگاران، هزینه کردن بودجههای فرهنگی کشور توسط «بخشی از روحانیت» را در راستای رسالتی متفاوت از رسالت اصلی این نهاد دینی دانست و گفت: اینها که بودجههای فرهنگی را میگیرند، یکبخشی از روحانیتاند که رسالت خاصی برای خود قائلاند؛ رسالتی که ما به آن قائل نیستیم.
مسئول حوزه علمیه آیتالله یثربی کاشان، هرسال با برپایی ضیافت افطار برای خبرنگاران این شهر به سؤالهای آنان پاسخ میدهد. وی در نشست شب یازدهم ماه مبارک رمضان، در پاسخ به این سؤال که «چرا بااینکه بخش قابلتوجهی از بودجههای فرهنگی به نهادهای حوزوی اختصاص مییابد ولی همچنان شاهد رشد فسادهای اجتماعی هستیم» گفت: این سؤال را از آقایانی بپرسید که این بودجهها را مصرف میکنند. رشد فساد مطلب درستی است و جای گریه هم دارد. ما از این شرایط اجتماعی متأسفیم. وضعیت اخلاقی جامعه ماقبل از انقلاب، بهمراتب ازنظر عمل به واجبات اخلاقی و دوری از محرمات اخلاقی بهتر بود؛ ولی متأسفانه مردم وقتی در تأمین مخارج زندگیشان دچار مضیقه میشوند، برخی از ضوابط را کنار میگذارند. فقر بسیاری را از عمل به فرایض بازداشته است.
وی ادامه داد: اینها که بودجههای فرهنگی را میگیرند، یکبخشی از روحانیتاند که رسالت خاصی برای خود قائلاند؛ رسالتی که ما به آن قائل نیستیم. آنچه ما تشخیص میدهیم تقویت طلاب و مساجد و تحکیم پیوند ارتباط بندگان خدا باخدا و ترویج معارف اهلبیت علیهمالسلام است و رسالتی غیرازآن هم برای خود قائل نیستیم.
مهمترین وظیفه روحانیت
استاد سطح خارج حوزه علمیه قم «آشتی دادن بندگان خدا باخدا» را مهمترین وظیفه روحانیت دانست و تأکید کرد: اگر ما رسالتی غیرازاین برای خود قائل باشیم خروج از وظیفه روحانیت است که بر اساس شغل و وابستگیهای پست و منصب، بروز و ظهور دارد. هزینههایی را هم که به آن اشاره کردید در همین مسیر صرف میشود.
آیتالله یثربی در پاسخ به این سؤال که بزرگترین مشکل فرهنگی کشور را چه میدانید گفت: مشکل فرهنگی امروز در جامعه پرداخته شدن به شعارها و دور شدن از واقعیتهای اجتماعی است. امیرالمؤمنین علیهالسلام میگویند «الله الله فی القرآن»؛ مراقب باشید که به قرآن عمل کنید و دیگران در عمل به قرآن از شما پیشی نگیرید. امروز شما در جوامع دیگر میبینید که دروغگویی نیست و از طرفی حوصله و حلم و مدارا با دیگران بهوفور یافت میشود؛ اما امروز در جامعه ما بدزبانی و خشونت بهوفور دیده میشود. مشکل ما دور شدن از اخلاق فطری انسانی است.
استاد سطوح خارج حوزه علمیه در پاسخ به این سؤال که وظیفه روحانیت در قبال مشکلات فرهنگی جامعه چیست، توضیح داد: حوزه علمیه وظیفه دارد که معارف ناب دین را برای مردم بازگو کند. ما بازگوکنندهایم؛ اما خودمان هم عمل میکنیم؟ حق مردم است که به ما اشکال کنند که اگر میگویید دروغ حرام است و تهمت حرام است خودتان چرا این کار را میکنید؟
وی عامل بودن دعوتکنندگان به دین را یکی از راهکارهای بهبود بخشیدن به شرایط فرهنگی کشور دانست و افزود: کسی که دروغ میگوید میداند کار بدی میکند اما نیاز، او را به اینجا کشانده؛ لذا باید تلاش کنیم که مردم به این باور برسند با گناه نمیشود مشکلات را حل کرد. مشکل بزرگ ما این است که دعوتکنندگان ما عامل به آنچه میگویند نیستند.
واکنش آیتالله یثربی به برخورد با فاطمه معتمدآریا
حادثه ایجادشده برای «فاطمه معتمدآریا» بازیگر نامی سینمای ایران در کاشان بخشی از پرسشهای خبرنگاران کاشانی از آیتالله یثربی را به خود اختصاص داد. آیتالله یثربی با ابراز تاسف از حادثه به وجود آمده گفت: شما مطمئن باشید که ما با هر نوع تندروی در مسائل اجتماعی به جد مخالفیم. در زمان مرحوم ابوی (آیتالله سید مهدی یثربی) هم حرکتهای افراطی، در این بیت امضاء نمیشد. پارسال که درباره حجاب سخن گفتم خیلیها هیاهو کردند اما ما از موضع خود دست برنداشتیم، چراکه موضع ما برآمده از دین بود.
استاد دروس خارج فقه حوزه علمیه قم نوع برخورد با فاطمه معتمدآریا را درشان «مردم مسلمان» ندانست. او خاطرنشان کرد: این اتفاقات درشان مردم مسلمانِ خردمندی، مانند مردم کاشان نیست. این رفتارها، دور از خرد است. اگر ما با ورود مهمانی موافق نباشیم میتوانیم از حضورش جلوگیری کنیم، نه اینکه او بیاید و بعد این برخورد را داشته باشیم.
وی خطاب به خبرنگاران گفت: راهحل این قضیه هم جنجالآفرینی در مقابل آن جنجال نیست؛ بلکه باید فعالیت پخته فرهنگی و سیاسی انجام بپذیرد.
حضور ۱۰۰% مردم تهران در انتخابات سونامی ایجاد میکرد
فقیه کاشانی حوزه قم، با تأکید بر لزوم حضور مردم برای حل مشکلات اجتماعی خاطرنشان کرد: آن چیزی که میتواند همه دردهای ما را درمان کند حضور مردم است. در تهران ۴۸% مردم آمدند، سیلابی درست شد؛ اگر این حضور ۱۰۰% میشد سونامی درست میکرد. قهر کردن با صندوق راهحل نیست برای درمان مسائل اجتماعی نیاز به انقلاب و دگرگونی نداریم و کاملاً شرایط بازمان انقلاب متفاوت است. امروز تغییر فقط و فقط با صندوق روی ممکن است؛ ولی امروز متأسفانه ۵۰ درصد مردم با صندوق روی قهرند. در درون نظام باید مشکلات را حل کرد. اگر مردم در انتخابات ریاست جمهوری هم شرکت نمیکردند نتیجه غیرازاین بود.
آیتالله یثربی در پاسخ به سؤال خبرنگاری که از او درباره برگزاری جلسه قرآن در میدانهای کاشان پرسید و سؤال برخورد با فاطمه معتمدآریا را دوباره تکرار کرد، گفت: هر نوع تظاهر مذهبی و ملی که برای دیگران موجب مزاحمت باشد، مورد تائید نیست؛ چه سینهزنی باشد و چه قرآن خواندن و چه شربت دادن برای میلاد. «وضع لاشیء فی غیر ما وضع له» قابل تائید نیست. استفاده از دین برای اهداف سیاسی محکومبه شکست است و این شکست دفعات اتفاق نمیافتد بلکه زمان میبرد و مستلزم پختگی سیاسی جامعه است. خوشبختانه شهر کاشان و مردم آن با لبخند تحقیرآمیز از کنار این قضایا رد شدند چون کاری نمیتوانستند بکنند.
مکتب اهلبیت داعش پرور نیست
وی در پاسخ به این سؤال که «گروهی داعش را به کشورهای استبدادی نسبت میدهند و گروهی قائلاند این گروهها برآمده از اسلام است. آیا اسلام چنین ظرفیتی را دارد؟» گفت: گروههایی مثل داعش و یا وهابیت دارای اندیشههای افراطی و برداشتهای ناصواب از معارف الهیاند. این منافاتی با این موضوع که اینها دستپرورده دولتهای معاند باشند ندارد. اینها یک کسانی اند که برداشت ناصحیح از وحی دارند. این موضوع مسئله تازهای هم نیست. در زمان حضرت امیر علیهالسلام هم کسانی میگفتند دین همان است که ما میفهمیم و به قرآن هم استناد میکردند، اما تفسیر آنها با تفسیر خاندان وحی متفاوت بود. آنها دین را از مسیر انحرافی اخذ کردند و بین اینها افرادی بسیار تندرو به وجود آمد که با حضرات به دشمنی و سب و لعن برخاستند. پس میتوان از داخل گروههای مسلمان همچنین گروههایی برخیزند؛ اما کسی که بافرهنگ شیعه و معارف اهلبیت پرورشیافته باشد به داعش گرایش پیدا نمیکند.
آیتالله یثربی در نقد تفکر داعش گفت: کشتن جاندار به این سادگی نیست که ما راحت بتوانیم خونریزی راه بیندازیم. قرآن میگوید اگر یک جاندار را بکشی مثل این است که همه جاندارها را کشته باشی. ما فقط یک سری آیات برای قصاص داریم که شرایط خاص را دارد اما اینها بر چه دینی هستند که چنین راحت انسان میکشند.
استاد دروس خارج حوزه علمیه قم در پاسخ به سؤال خبرنگاری که از او درباره ارزیابی عملکرد دولت روحانی پرسید، گفت: ارزیابی از کار یک دولت یا یک مدیر هیچوقت نمیتواند مطلق و بهدوراز امکانات و موانع باشد. با توجه به امکاناتی که رئیسجمهور در نظام دارد و موانعی که وجود دارد دولت آقای روحانی دولت موفقی بوده و ما هر شب برای موفقیت ایشان دعا میکنیم. مشکلات بهجامانده از دولت گذشته فراوان و موانع پیش راه آقای روحانی زیاد است. روحانی وقتی دولت را پذیرفت که آشفتگی در همه شئون وجود داشت؛ از مشکلات اقتصاد تا ولنگاری اخلاقی که جامعه بهسوی آن سوق دادهشده بود. کسی که میخواهد همه این حلقهها را از نو بسازد سنگین است. امیدواریم این کاستیها که وجود دارد در دوره بعدی دولت ایشان حل شود.
آیتالله یثربی در نقد کسانی که با استناد به سخنان آیتالله جوادی آملی سیاست خارجی دولت روحانی را مورد هجمه قرار میدهند، گفت: چه کسی گفته است خریدوفروش و دادوستد با دیگران سلطهپذیری است؟ در همین بازار کاشان ما یکزمانی یهودی و مسلمان باهم کار میکردند. آیا کسانی که از یهودیان خرید میکردند سلطه آنها را پذیرفته بودند؟!
وی با انتقاد از کسانی که گفتگو با مخالف را سلطهپذیری مینامند خاطرنشان کرد: این حرف زدن به معنای سلطهپذیری نیست. زبان فقه شیعه و بزرگان دین در همیشه تاریخ زبان نرم و لین حتی با دشمن بوده است. ما هیچگونه توهین به هیچکسی را تائید نمیکنیم. این روش همه بزرگان دین ما در طول تاریخ بوده است و هرکسی که غیرازاین را بیان کند در اشتباه است.
نباید نگاه جنسیتی داشته باشیم
آیتالله یثربی به این سؤال که چرا در جامعه به زنان مانند مردان نقش داده نمیشود، پاسخ داد: چرا ما انجام وظائفمان نگاه جنسیتی داشته باشیم؟ هرکسی در جامعه احساس تکلیف میکند باید به میدان بیاید و وظیفهاش را انجام دهد. همانطور که زن وظیفه فردی دارد وظیفه اجتماعی هم دارد. اگر زنی برای نمایندگی مجلس در خود توانایی میبیند باید اقدام کند.
خبرنگاری اخلاق مدار عبادت است
استاد سطوح خارج حوزه علمیه خبرنگاری اخلاق مدار را عبادت خواند و گفت: شغل و کار شما اگر مطابق با موازین شرعی باشد عبادت است. روشنگری افکار اجتماعی عبادت است. مردم را به آنچه نیاز است تذکر دادن عملی همراه با ثواب است. این کار، کار حساسی است که اگر خدایناکرده جهات لازم رعایت نشود و خلافگویی و دروغگویی و یا آبروریزی مؤمنی باشد این نهتنها ثواب نیست بلکه هم محرم عقلی و هم محرم شرعی است.
عکس: محمد حسین کریمی
در عکس گذاشته شده بعضی افراد خبر نگار نیستند !