کاشان نیوز: همزمان با سیودومین سالمرگ حسن تفضلی موزه منوچهر شیبانی برگزار میکند.
روز پنجشنبه ۹ آبان ساعت ۱۹ و جمعه دهم آبان ماه ساعت ۱۸ یادمان ارباب حسن تفضلی در موزه منوچهر شیبانی برگزار میشود.
موضوع روز اول نقد و بررسی کتاب «زندگی و کارنامه حسن تفضلی» با حضور فریدون شیرین کام(پژوهشگر پزوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و روز دوم «بازخوانی شیوه مدیریتی حسن تفضلی» با حضور سرکار خانم سیما تفضلی و محمود ساطع (نویسنده و پژوهشگر حوزه مردم شناسی) با موضوع «کارخانه و هویت شهری» است.
حضور شهروندان در این یادمان آزاد است.
لازم به ذکر است حسن تفضلی، فرزند عبدالرحیم، سال ۱۲۷۴ در کاشان به دنیا آمد. تحصیلات وی بر اساس کارت بازرگانیاش، لیسانس بود.
او در ۳۹ سالگی اولین فعالیت مدرن نساجی را در شهرش تأسیس کرد. شرکت ریسندگی و بافندگی کاشان (سهامی عام) در ۲۸ آذر ۱۳۱۳، با سرمایه اولیه دویست هزار تومان توسط تفضلی و چهار نفر دیگر تأسیس شد و در اول تیر ۱۳۱۵ به بهرهبرداری رسید.
وی اندکاندک به ارتقا و پیشرفت و گسترش کارخانه کمک کرد و در اواخر دهه چهل سرمایه شرکت از چهارصد و هشتادوشش میلیون ریال به نهصد و سیودو میلیون ریال و در سال ۱۳۵۶ به ۰۰۰/۰۰۰/۵۵۷/۱ ریال افزایش یافت. در طی چهل سال، زیربنای کارخانه به پنجاهوهشت هزار مترمربع رسید. محصولات آن انواع منسوجات نخی، ابریشمی، الیاف پشمی، مصنوعی، متقال و تولید سالیانه شرکت، سیوپنج میلیون متر، از انواع پارچه بود.
در اسفند ۱۳۵۵ ریسندگی و بافندگی کاشان در بورس پذیرفته شد، بهای اسمی هر سهم ۵۰۰۰ ریال و آخرین قیمت هر سهم در پایان ۱۳۵۷، به مقدار ۱۰۳۰۰ ریال بود. این شرکت در سال ۱۳۵۷ با بیش از ۸۵۰۰ سهامدار، حدود ۴۵۰۰ پرسنل، چهار متخصص خارجی و ۱۱ مهندس فعالیت داشت اما پس از انقلاب با تضعیف مدیریت و دخالت نهادهای غیر مرتبط این کارخانجات ورشکست شد و اکنون تنها اثر اندکی از بقایای ساختمان آن باقیمانده است.
دومین سرمایهگذاری صنعتی تفضلی در سال ۱۳۳۴، در کارخانه مخمل کاشان صورت گرفت که ۲۵ درصد سهم متعلق به تفضلی و ۷۵ درصد سهم از آن خاندان لاجوردی بود.
کارخانه مخمل کاشان در حدود صدوبیست هزار مترمربع زمین و ۶۵۰۰ مترمربع زیربنا داشت و به تولید انواع نخ، پارچههای چادری، حریر، انواع مخمل پتویی، مبلی، کبریتی، پلاش، شیفون و نخی، سجاده و … میپرداخت و در طی ۲۵ سال بهتدریج توسعه یافت. در اواسط دهه چهل، سرپرستی مخمل با تفضلی، لاجوردیان و محمود رضایی (فارغالتحصیل مدیریت صنعتی از آمریکا) بود. این کارخانه در سال ۱۳۴۵ حدود ۲۰۰۰ پرسنل داشت.
تفضلی در کارهای نیکوکارانه نیز مشارکت داشت.
باشگاه ورزشی کارگران ریسندگی و بافندگی کاشان را تأسیس کرد؛ هدف او پر کردن اوقات فراغت کارگران و خانوادههای آنها بود. حدود ۴۰۰ ورزشکار این باشگاه و با کمکمربیان، چندین مقام استانی، کشوری و جهانی را در رشتههای مختلف ورزشی به دست آوردند.
ساخت مرکز رادیولوژی و بخش c.c.u در بیمارستان کاشان، مرمت مزار محتشم کاشانی و چاپ اشعار وی، کمک به مساجد و هیئتهای مذهبی نشانگر توجه او به مسائل خیریه بود.
کمک مالی برای تأسیس دانشکده علوم پزشکی کاشان بخشی از فعالیتهای اجتماعی او پس از انقلاب بود. همچنین دخترش زیبا تفضلی در احداث ساختمان دانشکده نساجی و هنر دانشگاه کاشان، نقش به سزایی داشت.
تفضلی بین کارگران، به ارباب مشهور بود؛ دائماً تکرار میکردند: «تا ارباب بود، کارگران باجان و دل کار میکردند و کسی، شرمنده زن و بچهاش نبود.»
سرانجام ارباب حسن تفضلی در نهم آبان ماه ۱۳۶۶ درگذشت و صلابت و مدیریت خردمندانه، پس از وی هیچگاه دیده نشد. روحش شاد و یادش ماندگار.
روحت شاد باشه ارباب. تنها کسی بودی که نتونستم ببینمت ولی برام الگویی در این صنعت. روحت در آرامش❤
خواستم از دست اندرکاران فرش مخمل کاشان سئوال کنم که درسال ۱۳۴۵ پدر مون سهام گرفتن آیا بعد فوتشون سود سهام بالا هست که دنبالش آدم بره؟
به نام هستی هستا شهروندان محترم کاشان تقاضا دارم که فقط به استان کاشان اکتفا کنید نه هر عنوانی مثل گلساران و یا اصفهان با هر پسوندی ،مگر قم که استان شد اسمش عوض شده که کاشان عوض شود همه ما کاشانیها از مسئولین تقاضا داریم که کاشان را استان کنند فقط با این اسم (استان کاشان)