کاشان نیوز: نشست خبری به مناسبت روز جهانی غذا در دفتر معاونت دارو و غذای دانشگاه علوم پزشکی کاشان واقع در میدان معلم در روز دوشنبه ۲۰ مهرماه با حضور دکتر حمیدرضا بنفشه، معاون غذا و دارو و جمعی از خبرنگاران برگزار شد.
بنفشه با بیان اینکه ۲۴ مهرماه توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان روز جهانی غذا شناخته شده است، شعار امسال را ایمنی غذا از مزرعه تا سفره عنوان کرد و افزود: «این عنوان اشاره به اهمیت زنجیره ایمنی غذا دارد که باید در کلیه مراحل از مزرعه تا سرسفره باید نظارت و کنترل وجود داشته باشد که هماهنگی و وجدان کاری تمام نهادهای متنوع و بعضا متفاوت دخیل در این مساله را میطلبد.»
وی در ادامه در باره اهمیت شعار امسال، تشریح کرد: «به عنوان یک مثال درباره نان این مساله از اصلاح بذر شروع میشود و تا پخت نان و نگهداری آن ادامه مییابد. در اصلاح بذر جهاد کشاورزی، اداره صنایع در کیفیت آرد، معاونت غذا و دارو در تولید صنعتی و معاونت بهداشتی در تولید سنتی و… در آن درگیر هستند که همه باید کارشان را درست انجام دهند و هماهنگی بین بخشی نیاز است تا ایمنی نان تامین شود.» وی در ادامه درباره بحث ایمنی نان گفت: «پس از اصلاح بذر، آب و کودی که استفاده میشود مهم است وک ود نیتراته اضافی مورد استفاده علاوه بر گندم خصوصا در سیب زمینی و پیاز مشکل زا میشود. همچنین در گام بعدی در صورت ذخیره گندم در محیط مرطوب و بدون تهویه تولید آلودگی قارچی میکند که سرطان زا خواهد بود.» وی نان خوب را نانی دانست که در آن فرآیند تخمیر رخ داده باشد تا فیتات موجود در آرد که هم هضم نان را سخت میکند و هم جذب کلسیم و آهن موجود در آرد و سایر غذاها را کم مینماید از این طریق حذف گردد. بنفشه تخمیر را تنها راه حذف فیتات عنوان کرد و افزود: «برای تخمیر از خمیر ترش یا خمیرمایه استفاده میشود. تخمیر زمانبر است و روی کیفیت ظاهری نیز تاثیر میگذارد و با آزاد کردن CO۲ به نان حالت پفکی و ترد میدهد. متاسفانه برخی نانواییها در گذشته از جوش شیرین استفاده میکردند که گاز CO۲ آزاد میکرد، ولی فیتات را جذف نمیکرد و ویتامینهای گروه B که در تخمیر تولید میشود نیز دیگر به دست نمیآمد. اکنون که استفاده از جوش شیرین کنترل شده است، باز متاسفانه از جوهر قند یا بلانکیت استفاده میکنند. استفاده از بلانکیت یا جوهر قند علاوه بر گاز آزاد کردن باعث سفید شدن رنگ هم میشود و SO۲ آزاد میکند و بسیار مضر است.»
معاون دارو غذای دانشگاه درادامه محصول سالم را نتیجه انسان سالم دانست و وجدان کاری و بالا رفتن اطلاعات مردم را عامل مهم در تولید و مصرف محصول سالم عنوان کرد و بر ضرورت فرهنگ سازی و بالابردن سطح اگاهی مردم تاکید کرد.
بنفشه در بحث روغن میزان کمتر اسید چرب اشباع را نشانه سالمتر بودن آن دانست و تصریج کرد: «در روغنهای جامد و حیوانی این میزان بیشتر است. همچنین ثابت شده که ضرر اسید چرب ترانس بیشتر از اسید چرب اشباع است. در مقطعی میخواستند روغن مایع گیاهی را جایگزین روغنهای حیوانی کنند و تبدیل به روغن جامد میکردند که در این فرآیند با افزایش میزان اسید چرب ترانس، ضرر هم بیشتر شد.»
او روغن گیاهی خصوصا زیتون و روغن کنجد را در صورتی که درست تولید شده باشند سالمترین روغن معرفی کرد و روغن آفتابگردان را هم از روغن جامد و حیوانی بهتر دانست.
وی با اشاره به نظارت بر تولید تا عرضه مواد آرایشی و بهداشتی توسط سازمان غذا و دارو، نظارت این سازمان در مواد غذایی و آشامیدنی را تنها در عرصه تولید دانست و گفت: «معاونت غذا و دارو در بحث مواد غذایی و آشامیدنی تنها مسئول نظارت بر تولید کسانی است که از ما پروانه میگیرند.. معاونت بهداشتی و تعزیرات حکومتی مسئول نظارت بر عرضه مواد غذایی غیرمجاز هستند.»
دیدگاه شما