به بهانه انتخاب «حاجی» برای مجلس نهم
نگاهی به كارنامه فرماندار سابق کاشان
ـ مسعود حقیقی ـ
فرماندار کاشان استعفا کرد. حسینعلی حاجی با آمدن رئیس دولت نهم آمد و زمانی که فشارها از هر جهت بر این دولت اصولگرا و ولایتمحور افزایش یافت رفت اما نه برای تنها گذاشتن مراد بلکه برای حمایت بیشتر از طریق سنگر مجلس.
رئیس دولت نهم و دهم را یکی از قانونگریزترین مردان دولت گفتهاند چه بسا که سهم او از تذکر مجلسیان گوی سبقت از دیگر دولتمردان ربوده است(1). اما او برای آن توجیهی قابل تأمل دارد و آن این که اشکال از قوانین است و او تقصیری ندارد و شاید وجود چنین موقعیتهایی است که موجب شده، حاجی عزم خود را جزم کند تا از حوزه شاهینشهر قدمی در جهت اصلاح قوانین در مجلس شورای اسلامی بردارد.
حاجی 6 سال بر صندلی فرمانداری کاشان تکیه زد. بسیاری بر این عقیدهاند که یکی از پرتحرکترین و فعالترین مردان دولت است. شاید اینگونه بود که با رفتن بختیاری و آمدن ذاکر اصفهانی و زمزمههای تغییر، باز هم مسئولان کاشانی تمام قد برای ماندن او ایستادگی کردند(2).
ذاکر اصفهانی یک شخصیت دانشگاهی است و گفته میشود تلاش کرد فرمانداران خود را از پایگاه دانشگاه انتخاب کند ولی با وجود حمایت همهجانبه مردم و مسئولین کاشانی از حاجی، موفق به تغییر او نشد.
تعامل با رسانه
فرماندار کاشان در طول مدیریت خود -به نظر بسیاری از اصحاب رسانه- تعامل بالایی با خبرنگاران داشته است. نشستهای خبری، جلسات شورای اطلاعرسانی و دعوت همه جانبه از خبرنگاران در شورای اداری همه تأییدی بر این ادعا است. با این وجود حاجی هیچوقت حاضر نشد به صورت اختصاصی خود را در معرض سوالات رسانههای منتقد قرار دهد. از اینرو بسیاری از زوایای ناشناخته از جمله سوابق کاری و تحصیلی این دولتمرد پرتحرک برای افکار عمومی پوشیده ماند.
یکی گفت از سپاه آمده است و دیگری گفت مدرک تحصیلی او دیپلم است. اما هرچه هست ثبت نام احتمالی ایشان برای نمایندگی مجلس بیانگر تحصیلات دانشگاهی فرماندار است؛ از کدام دانشگاه؟ سوالی است که شاید بعداً مشخص شود.
حاجی هرچند با خبرنگاران رسانههای مختلف بارها و بارها به گفتگو نشست و مشکلات مردم را از زبان آنان شنید و کارهای دولت را به وسیلة آنان انعکاس داد ولی زمانی که قرار بود موضوع مهمی برای مردم شفافسازی شود و به اطلاع آنان برسد، زدن اطلاعیه در مساجد تنها نسخهای بود که حاجی برای روسای ادارات پیچید و آنهم در حضور اصحاب رسانه و این موضوع به خوبی نشان داد که رسانه برای او جایگاهی ندارد(3).
بازی با مهرههای مختلف شطرنج سیاست بدون در نظر گرفتن ماهیت ذاتی یکی از صفات برجسته این مرد پرتحرک دولت است که از بالاترینهای خود کسب کرده است.
سفیران خدمت
حاجی را مبتکر طرح «سفیران خدمت» میشناسند. او به تبع رئیس دولت در سفرهای استانی در مقیاسی کوچکتر؛ مسئولین تمامی ادارات و سازمانهای شهرستان را جمع کرد و به مناطق مختلف شهرستان برد. مشکلات مردم را از نزدیک شنید و همانجا با مشورت مسئولین فکری شد و مصوبهای شکل گرفت. به نظر برخی از کارشناسان تصمیمهای آنی و بدون پشتوانه کارشناسی نه تنها گرهی از مشکلات مردم باز نکرد بلکه باعث اتلاف سرمایه و سردرگمی آنان شد ولی نظر دیگری وجود دارد و آن اینکه دیدارهای چهره به چهره مسئولین با مردم در دورترین نقاط شهرستان قدمی در جهت به دست آوردن دل مردم است که به همت این مسئول اصفهانی شهرکاشان برداشته شد.
این طرح بعد از رفتن او و آمدن جوادی تغییر کرد. جوادی «سفیران خدمت» را به «بازدید دورهای» تبدیل کرد. مسئولین ادارهها را به صورت فشرده به جاهای مختلف برد تا مصوبههای انجام نشده حاجی که شدنی است را پیگیری کند. جوادی میگوید صادقانه به مردم میگویم کدام شدنی است و کدام نشدنی است. فرماندار جدید میگوید تصمیمها و مصوبههای جدید برای مشکلات مردم میباید توسط یک تیم کارشناسی در فرمانداری گرفته شود و شنیدن مشکلات مردم در دستور کار طرح بازدید دورهای نیست و موازی کاری با مسئولین محلی است. او در جلسه شورای اداری گفت برای شنیدن مشکلات مردم از شهرداران و شوراها خواسته است به مساجد محل رفته و مشکل مردم را بشنوند. با این وجود هرچند حرکت جوادی قانونمندتر از حاجی است ولی با مراجعه به جاهایی که به بازدید دورهای رفته نشان میدهد مانند فرماندار سابق محبوب دلهای مردم نیست.
مکانیزم نمرهدهی به مسئولین شهرستان
نمرهدهی فرمانداری یکی از مهمترین مکانیزمهای حاجی برای انتخاب مسئولین شهرستان در طول زمان مدیریت است. هرچند فاکتورهای این آزمون برای عموم مشخص نشد ولی شاید بتوان میزان اطاعتپذیری، را معیاری برای رد یا قبولی این آزمون دانست.
باقرپور شیرازی از وزارتخانه به ارشاد کاشان آمد ولی نتوانست بعد از 18 ماه مسئولیت این اداره حکم سرپرستی خود را به ریاست بدل کند. ولی مسئول روابط عمومی اداره ارشاد کاشان توانست در کوتاهترین مدت ممکن بر کرسی ریاست تکیه زند.
علیاصغر شقایقی که به درخواست شخص فرماندار پست معاونت عمران فرمانداری را پذیرفت به محض دیده شدن نافرمانی، جای خود را به جوانی بانشاط و پرشور داد که مسئولیت روابط عمومی فولاد کویر را در کارنامه خود داشت.
طباطبایی و زین ساز که مدیریت شهری را به عهده گرفته بودند روزانه چند تخلف از مجموعه فرمانداری برایشان گزارش شد. (4) تا جایی که فرماندار تهدید کرد اگر نروند انحلال شورای شهر کاشان قطعی است. ولی در طول مدیریت مهندس سعید مدرسزاده کوچکترین تخلفی تاکنون گزارش نشده است.
رئیس میراث بدون اینکه کارنامهای از عملکرد خود ارائه دهد توسط فرماندار نواخته شد و مدال دوران طلایی میراث بر سینه میراث آویخته و تمامی مشکلات این حوزه مهم کاشان به مدیران قبلی نسبت داده شد.(5)
سرپرست شهرداری مشکات هرچند در راهپیماییها حضوری فعال نشان داد و ارتباط خود را با مسئولین شهری قوی کرد و عملکرد آنان را در نشریه داخلی شهرداری انعکاس داد(6) ولی نتوانست در این آزمون نمرة مناسبی کسب کند تا بتواند بر صندلی شهرداری تکیه زند. در این حال مسئول شورای اسلامی شهر مشکات به محکمه فراخوانده شد تا به این فرضیه قوت بخشیده شود که مردان سیاست یا با مایند یا برما
مشکلات کارگری
از دیگر مسائلی که در مدیریت حاجی بحث محافل مختلف شد. مسائل کارگری شهرستان است. حاجی تلاش کرد مشکلاتی که از دورههای قبل گریبانگیر شرکتهای مهم ریسندگی و بافندگی بود، رفع و رجوع کند.
خبرهای منتشر شده از فرمانداری نشان از بهبود اوضاع میداد ولی تنشها و راهپیماییهای کارگری روز به روز شدّت گرفت. و پا را از جلوی فرمانداری فراتر گذاشت و به تمام خیابانهای شهر کشید.(7) در اوج اعتراضات کارگری در حالی که سه نفر از کارگران اعتصاب غذا کرده سرم به دست و روی تخت بیمارستانی پیش روی تعداد زیادی از کارگران معترض، خیابانهای کاشان را طی میکردند زمزمههای استعفای فرماندار شنیده شد.
به نظر میرسد حاجی بعد از 6 سال تلاش خستگیناپذیر به این نتیجه رسید که برای حل مشکلات شهرستان قدرتی بیش از یک فرماندار هرچند ویژه لازم است. از اینرو میرود تا خود را برای این منظور آماده سازد. مقصد: بهارستان، مجلس شورای اسلامی ایران
دیدگاه شما